O KNJIZI

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Ovu inicijativu započele smo želeći da napravimo doprinos vidljivosti žena BiH i da ohrabrimo slične edukativne inicijative. Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

Naš angažman na ovoj knjizi je u potpunosti volonterski, ali za izdavanje ove knjige bila su nam potrebna su finansijska sredstva. Kako bismo ih obezbijedile, odlučile smo koristiti crowdfunding, način finansiranja u kojem zajednica ljudi donira novac za projekte koje želi podržati unaprijed. Prije samog crowdfundinga smo uspjele prikupiti 49% potrebnih sredstava za knjigu, zahvaljujući ličnim finansijskim investicijama pojedinaca i pojedinki, kao i podršci sponzora/ica. Crowdfunding kampanjom smo željele prikupiti preostalih 51% finansijskih sredstava, kako bismo obezbijedile honorare za ilustratorice, lektoricu i ostale saradnice. Kampanja je započela 12. septembra 2018. godine, i za manje od 24h prikupila je 100% potrebnih sredstava ($4.500) te izazvala veliki interes javnosti i medija. Do kraja kampanje, 11.10.2018. godine, sakupljeno je 513% sredstava, tačnije – $23.105, od strane 531 osobe iz 25 zemalja svijeta.

Zahvaljujemo se svima koji/e su odlučili podržati izdavanje knjige #ŽeneBiH i presretne smo što se oko ove ideje okupila ovako velika zajednica. Zahvalne smo za svaku poruku podrške, za svaku lijepu riječ i za svaku pomoć koju smo dobile tokom ovog procesa. Knjiga je uspješno odštampana polovinom februara 2019. godine, te su njeni primjerci odaslani backerima i backericama koji/e su tokom crowdfunding kampanje rezervirali/e svoje primjerke. Također smo na adrese 80 javnih biblioteka u BiH uputile primjerke knjige, kako bismo onima koji/e nisu bili/e u mogućnosti rezervirati svoj primjerak omogućile da knjigu pronađu u svojoj lokalnoj biblioteci i da je pročitaju.

Dalji rad na inicijativi #ŽeneBiH možete pratiti putem naših društvenih medija.

Autorice knjige #ŽeneBiH (s lijeva na desno): Masha Durkalić, Hatidža Gušić i Amila Hrustić Batovanja.

Foto: Imrana Kapetanović