Kampanja za knjigu #ŽeneBiH završena sa 513% prikupljenih sredstava!

Crowdfunding kampanja za izdavanje knjige #ŽeneBiH, koja je ujedno bila i najuzbudljiviji period od početka ove inicijative, završena je 11.10.2018. godine sa 513% sakupljenih sredstava, a podržalo ju je 561 osoba iz 25 zemalja svijeta! ❤

Očekivale smo da će nas mnogi ljudi podržati, ali nikako nismo mogle predvidjeti da će podrška inicijativi #ŽeneBiH biti ovako velikodušna. Presretne smo jer se oko ove ideje okupila ovako velika zajednica. Zahvalne smo za svaku poruku podrške, za svaku lijepu riječ i za svaku pomoć koju smo dobile tokom ovog procesa. Hvala svima vama što ste pitali/e, pisali/e, donirali/e, dijelili/e, ohrabrivali/e nas i što ste bili/e tu sa nama u ovom procesu. Nadamo se da ćete sa nama i nastaviti ovu priču.

Naša ideja je bila da u javnom prostoru započnemo priču o jako bitnim ženskim postignućima i njihovoj ulozi u kreiranju bh. historije i neizmjerno nam je drago što je ova inicijativa uspjela u tome, kako zahvaljujući vašoj podršci, tako i zahvaljujući podršci medija, ali i aktivista/kinja iz regiona. Naš primarni cilj je bio da ovjekovječimo žene koje su uradile tako mnogo za sve nas, da njihove priče ispričamo i učinimo dostupnim, da potaknemo sve vas da čitate o njima, te da vas njihovi životi inspirišu kao što su inspirisali nas.

Tokom ovih mjesec dana primile smo divne poruke podrške od žena u regiji koje su, nadahnute ovom inicijativom, odlučile raditi nešto slično, a neke od njih smo i upoznale. Sretne smo što ste tokom ovih mjesec dana dijelili/e sa nama ko su žene koje vas inspirišu, te nam davali/e prijedloge za nastavak knjige. Ovo je bio naš dodatni cilj – da inspirišemo i druge ljude da pokrenu vlastite inicijative i ideje. Da pokažemo da je istinski moguće napraviti promjenu ako se zaista “uhvatimo” posla, koristimo vlastite kapacitete i udružimo jedni/e sa drugima. Da, na kraju krajeva, dokažemo da nije potrebno imati novac, kao uobičajenu sigurnost, kako bismo postigli/e svoj cilj. Da istaknemo kako se i volonterskim radom može napraviti mnogo ako vjerujete u svoju ideju.

Kada smo pokrenule priču o izuzetnim ženama iz Bosne i Hercegovine, potajno smo se nadale da će se inicijativa proširiti, te da će neko napraviti knjigu o izuzetnim ženama Crne Gore, Albanije, Srbije, Hrvatske, a zašto ne i Njemačke, Poljske, Novog Zelanda?

Vjerujemo da bi svako za sebe individualno trebao/la početi istraživati o sjajnim ženskim postignućima, jer svi/e dugujemo tako mnogo ženama koje su bile tu prije nas, a moramo ostaviti nešto i ženama i muškarcima koji/e će doći poslije nas. Upravo zbog toga ne smijemo dozvoliti da ženska postignuća nastave biti marginalizirana i zanemarivana, kako bi naša budućnost bila ravnopravna.

Zahvalne smo na tome što ste nam svojim doprinosom pomogli i pomogle da barem dio izuzetnih žena iz bh. historije zabilježimo u knjizi #ŽeneBiH. Hvala vam što ste omogućili/e da odštampamo dodatne knjige i poklonimo ih javnim bibliotekama u BiH, kako bi mogle biti dostupne svima. Zaista smo ganute ovolikom podrškom.

Na kraju, želimo vas ohrabriti da, ako imate svoju ideju, radite na njoj i da ne odustajete. Da, iako nemate novac, razmislite o tome da oko svoje ideje okupile zajednicu i “pustite” je u svijet putem crowdfundinga, kao što smo to učinile i mi.

Nastavljamo raditi na knjizi i pozivamo vas da taj proces pratite u narednom periodu. Kao i do sada, obavještavat ćemo vas o svemu, i nadamo se da ćete svi/e vrlo brzo, jer je februar bliže nego što mislimo, u rukama držati svoje primjerke knjige #ŽeneBiH.

Još jednom – hvala vam svima, od srca, što ste podržali našu aktivističku, istraživačku i umjetničku inicijativu, i što ste nam poklonili svoje povjerenje.

Nadamo se da će kraj ove kampanje ujedno biti i početak mnogih drugih priča sličnog tipa, kako u BiH, tako i u regionu, a možda i u drugim zemljama svijeta. Ako ih pokrenete ili razmišljate da ih pokrenete, molimo vas da nam javite – rado ćemo saslušati vaša iskustva, a i pomoći ako je potrebno.

Od srca, hvala!
Amila, Hatidža i Masha