Edita Gazibara: Zehra Muidović je bila žena koja je odlučno radila ono što je osjećala da je ispravno

Edita Gazibara je grafička dizajnerica, ilustratorica i VJ-ica iz Sarajeva. Diplomirala je na Odsjeku za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Pored brojnih grupnih i nekoliko samostalnih izložbi, posebno se ističe njena samostalna izložba “Phantom City” koja je 2011. godine bila postavljena i u galeriji King’s Collegea u Cambridgeu. Radila je kao programska savjetnica na Internacionalnom festivalu kreativnih komunikacija „Magdalena“ u Mariboru u Sloveniji. Kao VJ-ica je radila na predstavama “Hipermnezija” (Heartefact Fund i BITEF Teatar, Beograd), “1984 George Orwell” i “Tajna džema od malina” (Sarajevski ratni teatar SARTR), te sarađivala sa muzičkim duom Basheskia & Edward EQ. Trenutno pohađa postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafiku knjige. Također je instruktorica tantre za žene.

Za knjigu #ŽeneBiH, Edita je ilustrirala Zehru Muidović, AFŽ-ovku i antifašistkinju, te članicu sarajevskog pokreta otpora tokom Drugog svjetskog rata, po kojoj je jedno vrijeme naziv nosilo sarajevsko porodilište na Jezeru (današnja Klinika za ginekologiju i akušerstvo). Zehrino ime bilo je poznato Editi kada je angažirana da napravi ovu ilustraciju, i iako nije imala dodatnih informacija o Zehri, zadovoljna je time kuda ju je ovaj proces stvaranja odveo. “Uživam da počnem iz nepoznatog i da pustim da me intuicija odvede negdje. Potom se sve ostalo nekako otvori, razjasni… Ponekad je i minimalna količina informacija sasvim dovoljna da pustimo kreativnu energiju da se rasplamsa i to nas može odvesti ko zna gdje. Kao da sve procvjeta kroz taj proces prepuštanja sebe i kreativne energije da se slobodno kreću u svim smjerovima.”

Iako je Editi na raspolaganju bila samo jedna – teško dobijena – Zehrina fotografija, kaže da joj to nije bila prepreka. “Zehrine oči toliko toga govore i uvode u neki prostor u kojem ima puno slika, a ne samo jedna. I sama ta fotografija zrači unutrašnjim zadovoljstvom, osjeti se esencija njenog bića. Ja sam je osjetila kao ženu koja zaista živi sa nivoa srca i ruši sva vremenska ograničenja.” Editina ilustracija Zehre je vektorska grafika u art deco stilu.

Zamolile smo Editu i da opiše Zehru, te da podijeli šta je to što bi svi/e trebali/e znati o ovoj ženi.

Zehra Muidović bila je osviještena žena koja je pomjerala granice vremena, hrabra i mudra, prepuna životne energije i taj sjaj se vidi u njenim očima. Tu su nježnost ženskog bića i snaga hrabrog srca. Ona je bila žena koja je odlučno radila ono što je osjećala da je ispravno, bez obzira na vanjske okolnosti, prepreke ili autoritete.

Zehra Muidović

Na pitanje ko je/su žena/žene iz BiH koja/e nju najviše inspiriše/u, Edita odgovara: “Žene su nevjerovatno moćna bića. Svaka žena, bez izuzetka, ima kreativni potencijal i nezaustavljivu kreativnu energiju stvaranja. Ako je svjesna svojih potencijala, ona će zasigurno napraviti čuda. Fascinantno je vidjeti i osjetiti ženu koja je došla do te spoznaje o samoj sebi. Ja bih rekla da najviše cijenim žene koje poznaju svoju prirodu, i prihvataju i vole sebe tačno takvima kakve jesu. Tu počinje da se dešava magija.”

Editine radove možete pogledati na njenom Facebook pageu.