Irma Garibović: Borba Žarane Papić za bolje i pravednije društvo je temelj današnjeg feminizma na ovim prostorima

Irma Garibović je 26-godišnja  vizuelna umjetnica koja trenutno živi i radi u Tuzli.  Članica je grupe umjetnika/ca „Scena“ sa kojom je izlagala na nekoliko grupnih izložbi. Radila je kao asistentica galeriste Bosanskog kulturnog centra Tuzla na kreiranju scena za predstave i koncerte, kao i na pripremi izložbi. Kao umjetnica najviše se bavi istraživanjima na polju crteža i slika. U njenim radovima osnovni motiv je priroda kao neizostavna inspiracija, te višeslojna refleksija mašte.

Za knjigu #ŽeneBiH Irma je ilustrirala Žaranu Papić, sociologinju i antropologinju, profesoricu, feministkinju i aktivistkinju koja je bila jedna od začetnica feminističkog pokreta na prostorima bivše Jugoslavije.

Da li si znala za Žaranu prije nego što smo te kontaktirale da je ilustriraš?

Za Žaranu Papić, kao i za “Feminističku školu Žarana Papić“ u Sarajevu, sam znala prije nego što sam saznala koga ću ilustrirati, ali nažalost, jako površno. Odmah sam se bacila u potragu za  informacijama, podacima i tekstovima kako bih saznala što više o njoj. Pored toga, napravila sam i sopstveni mali projekt u sklopu kojeg sam mnogim poznanicima/ama i prijateljima/cama upadala sa pitanjem „Znate li ko je Žarana Papić?“, kako bih i sama uvidjela koliko ustvari ljudi znaju o njoj i o njenom utjecaju i radu.

Žarana Papić / Izvor: maglocistac.rs

Kako je izgledao tvoj proces ilustriranja? Da li si odmah imala viziju kako da prikažeš Žaranu?

Početna ideja crteža je bila dosta drugačija nego njegova finalna verzija. Imala sam pomalo drugačiju viziju za njeno prikazivanje, ali kroz razgovore sa vama i razmjenjivanje ideja došlo je do promjena koje nisu utjecale na stil mog rada, već na prikazivanje Žarane u pravom „svjetlu“.

Šta si naučila o Žarani? Da li te je inspirisala neka zanimljiva informacija koju si pronašla?

Iščitavanje tekstova i članaka Žarane Papić, kao i sam ovaj projekt, došlo je u pravi čas, u vrijeme prekretnice u mom životu. Uzimajući u obzir da ne vjerujem u slučajnosti, Žarana je došla u pravo vrijeme i kao velika inspiracija za mene.

S tim u vezi, najveća inspiracija leži u njenoj istrajnosti i hrabrosti da se otvore „ženska pitanja“ krajem sedemdesetih godina u Jugoslaviji, odnosno da se desi razvoj feminističke svijesti u tadašnjem sistemu. Pored navedenog, njene aktivnosti i angažman za vrijeme devedesetih godina, odnosno za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije, govore da je ona bila žena koja je imala više nego izražen kritički stav u vezi sa tadašnjim događajima, te svjedoče o njenom otporu i stavu prema tada zastrašujućim događajima, kao i sili nacionalizma i patrijarhata.

“Sve njene aktivnosti, te njena borba za bolje i pravednije društvo, predstavljaju temelj današnjeg feminizma na ovim prostorima. Sveukupno je za mene ona bila velika inspiracija i u ovom trenutku djelovala je kao ‘vjetar u leđa’ za moje odluke.”

Kako bi ukratko nekome opisala Žaranu?

Žarana Papić je pionirka feminizma na području bivše Jugoslavije.

Da li si u ovoj ilustraciji napravila nešto što do sada nisi?

Da – koristila sam novu paletu boja. Većina mojih radova je urađena u crno-bijeloj tehnici, pa mi je to igranje sa novom paletom boja bilo mali izazov, kao i činjenica da sam nakon dugo vremena ilustrovala portret. Naime, tematika u mojim crtežima i slikama je većinom inspirisana prirodom i onim nečim nevidljivim, što osjetimo, tako da je ilustrovanje portreta predstavljalo predivnu malu promjenu u kojoj sam uživala.

Ko je žena iz BiH koja tebe inspiriše i koju cijeniš?

U Bosni  i Hercegovini postoji mnogo žena koje cijenim i kojima se divim. Svakim danom otkrivam i upoznajem nove žene za koje nisam znala da postoje i za koje nisam znala koliki su doprinos kroz svoje aktivnosti i ulaganja donijele našoj zemlji. Iako mi sada na pamet pada više njih, najiskrenije ću odgovoriti da me inspirišu žene sa kojima sam sada u direktnom kontaktu. Kada pogledam kako se bore za sebe, za ono što vole, za svoje stavove i kako se brinu o sebi, naprosto me pokreću i insprišu. Jako sam sretna što se nalazim u okruženju takvih žena.

Kako bi opisala vlastiti stil i šta je to na što si fokusirana u svojoj ilustraciji?

U svojim ilustracijama puštam ono svoje unutarnje i svoju podsvijest da prorade i da iznesu sve ono što želim. Nekada proces završetka jednog crteža traje mjesecima i uvijek postoji nešto što bih mogla dodati, a nekada to samo nastane „iz prve“. Najveći fokus mog rada u polju crteža je apstraktno prikazivanje prirode i vidljivog i nevidljivog što nam ona pruža. Oslanjam se najviše na tradicionalno crtanje i što manje obrade u Illustratoru. Na isti način je nastao i crtež Žarane Papić.

Irmine radove možete pogledati na njenim profilima na platformama Behance i Tumblr.