Iva Pezić: Rajka Merćep je bila svestrana i nije se bojala promjena kako bi napredovala u svom radu

Iva Pezić je dizajnerica i ilustratorica iz Metkovića/Viteza, koja posljednjih šest godina studira i radi u Zagrebu. Za sebe kaže da je dizajnerica tokom dana, a ilustratorica, fotografkinja, putoholičarka i ljubiteljica biljki tokom noći. Diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu na smjeru Dizajn grafičkih proizvoda. Izlagala je seriju pointilističkih portreta na dvjema samostalnim izložbama u BiH, te na nekoliko grupnih fotografskih izložbi. Za knjigu #ŽeneBiH Iva je ilustrirala Rajku Merćep, bh. kiparicu iz Bileće koja je ostvarila uspješnu međunarodnu karijeru, živeći i stvarajući uglavnom u Parizu i Sarajevu. U nastavku pročitajte kratki razgovor sa Ivom o procesu rada na ilustraciji Rajke Merćep.

Da li si znala za Rajku Merćep prije nego što smo te kontaktirale da je ilustriraš?
Za Rajku nisam prije čula, ali zbog ovog projekta mi je drago da ipak jesam.

Možeš li opisati proces ilustriranja? Da li si odmah imala viziju kako da prikažeš Rajku?
Kada sam saznala da se radi o ilustriranju portreta, prva pomisao je bila da radim pointilistički portret. Drago mi je da ste mi pročitale misli i izrazile želju za upravo takvim portretom, vidjevši moju seriju pointilističkih portreta pjesnika. Nekoliko skica na iPadu i ideja je već bila tu, uz odabir medija ilustriranja i portret je ubrzo nastao. Cijeli proces ilustriranja je bio zabavan i lagan. Kada radiš osam sati dnevno u pixelima i gridovima, rad na ovakvom nečemu je pravo osvježenje i gušt. Rajkina fotografija, iz njenog indexa dok je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, je bio jedini predložak po kojem sam radila.

Šta si naučila o Rajki Merćep? Da li te je inspirisala neka zanimljiva informacija koju si pronašla o njoj?
Rajka je bila bosanskohercegovačka kiparica, koja se bavila i slikanjem, a rođena je u Bileći. Fun fact o njenoj lucidnosti je kada je za održavanja konferencije Društva naroda u Ženevi uzela svoj blok i počela ga puniti crtežima i karikaturama govornika, svjetskih političara, te na kraju od svakog od njih tražila da se potpišu ispod crteža. Naravno, nitko je nije odbio. 

Svidjelo mi se nešto što sam pročitala u jednom tekstu o njoj, u kojem se kaže da je živjela skokovito, poput čigre. Njena poletnost se javlja kada se seli iz Bileće u Sarajevo i tu sam već povukla nekakvu paralelu sa svojim životom. Bila je svestrana, tražila se i nije se bojala promjena kako bi napredovala u svom radu (selila se iz Sarajeva u Zagreb, a zatim u Pariz). Družila se sa umjetnicima, govorila je šest jezika i izlagala u najznačajnijim pariškim galerijama. Osobe poput Rajke želiš imati ili već imaš u svom životu.

Rajka Merćep / Izvor: Arhiv ALU Zagreb, fond: Matični listovi

Da li si u ovoj ilustraciji napravila nešto što do sada nisi?
Jedino novo što sam izvela u ovoj ilustraciji je da sam iskombinirala tehniku pointilizma i akvarel na istom komadu papira. 

Ko je/su žena/žene iz BiH koja/e tebe najviše inspiriše/u i koju/e cijeniš?
Najviše me mama inspirira i cijenim je zbog njenog stava i podrške koju mi daje kroz cijeli moj život. Također, rodbina i prijateljice koje su ambiciozne, marljive, kreativne i veliki motivatori kada treba nešto napraviti.

Kako bi opisala vlastiti stil i šta je to na što si fokusirana u svojoj ilustraciji?
Vlastitog stila i prepoznatljivosti u svojim ilustracijama nemam ili bar ne bih rekla da imam. Stil se prilagođava od zadatka do zadatka. Za svoj gušt volim eksperimentirati sa različitim medijima i motivima.

Ivine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu, kao i na njenoj web stranici.