Izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH u Umjetničkoj galeriji BiH!

U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu će u petak, 8. marta, s početkom u 18 sati biti otvorena izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH, koju je ilustriralo 50 bosanskohercegovačkih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica, uz kratko predstavljanje knjige.


Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Žene u knjizi ilustriralo je 50 ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o spisateljicama, umjetnicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH koje su inspirirale autorice knjige da se posvete istraživanju njihovih života i na ovaj način učine njihove doprinose vidljivijim.

Inicijativa #ŽeneBiH započeta je u martu 2018. godine povodom Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth), sa ciljem da se poveća vidljivost žena BiH, kao i da se ohrabre slične edukativne inicijative. Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

Ovim događajem želimo simbolično zaokružiti jednogodišnji intenzivni rad na knjizi, uz želju da obilježimo Međunarodni dan žena – 8. mart, simbol borbe za ženska prava, te da ujedno proslavimo izdavanje knjige čije je kreiranje pomogla zajednica putem individualnih donacija, kao i donacija tokom Indiegogo crowdfunding kampanje. Ova knjiga ne bi bila moguća bez zalaganja i doprinosa preko 500 ljudi koji su vjerovali u ovu ideju i doprinijeli tome da ona postane stvarnost.

Izložba ostaje otvorena do 23.3.2019. godine, svakim danom od 10:00 do 20:00 sati, osim nedjelje. Facebook event pronađite ovdje.

Knjiga #ŽeneBih se može kupiti u suvenirnici UGBiH tokom trajanja izložbe. 

Izložba je organizirana uz podršku i partnerstvo Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini. Dobrodošli/e!