Naida Čelik: Ferida Duraković nije žena koja šuti – ona će reći šta je nepravedno, šta je boli i čemu se raduje

Naida Čelik je završila Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Godine 2007. se počinje profesionalno angažirati kroz teatar i film, te radi kao kostimografkinja, scenografkinja i lutkarka. Jedna je od osnivačica brenda She:You, kroz koji se bavila grafičkim, modnim i produkt dizajnom. Od 2012. godine radi u marketinškoj agenciji Communis, prvo kao art direktorica, a od 2016. godine vodi kreativni odjel na poziciji kreativne direktorice. Smatra da poziv dizajnera/ice ne treba biti ograničen radom na jednoj vrsti projekata i nada se da će se u životu okušati u različitim projektima kakve nikad do tada nije radila. Za knjigu #ŽeneBiH Naida je ilustrirala Feridu Duraković, pjesnikinju i spisateljicu, dugogodišnju sekretarku i izvršnu direktoricu P.E.N. Centra BiH.

Da li si znala za Feridu nego što smo te kontaktirale da je ilustriraš?
O Feridi Duraković sam znala da je pjesnikinja. Otkako smo prijateljice na Facebooku, vidjela sam da je osoba sa zdravim razumom koja ima zanimljive komentare na društveno-političku situaciju i to mi je bio generalni utisak. I vidjela sam da voli mačke.

Možeš li opisati proces ilustriranja? Da li si odmah imala viziju kako da prikažeš Feridu? Da li si imala neke poteškoće u procesu?
Jedino što sam unaprijed znala su tehnika i stil ilustracije, ali nisam željela početi raditi prije nego što istražim kako razmišlja i kakva je kao osoba.

Šta si naučila o Feridi Duraković? Da li te je inspirisala neka zanimljiva informacija koju si pronašla o njoj?
Nisam se toliko bavila biografijom Feride Duraković, koliko mi je bio zanimljiv njen karakter.

Inspirisale su me njene riječi. Otkrila sam da ima oštar mozaki da je glasna borkinja za pravdu. Da piše za razne portale i da ima jasno izražen stav. Saznala sam da piše zato što osjeća da mora. Da nije mlaka i nježna, nego kontrastna. Nakon toga mi je bilo jasno kakva treba biti Ferida koju ću nacrtati.

Ferida Duraković

Da li si u ovoj ilustraciji napravila nešto što do sada nisi?
Bilo mi je vrlo zanimljivo ograničenje da koristim nijanse crne i crvene boje, jer to nisu boje koje bih sama odabrala. Međutim, kad sam završila ilustraciju, vidjela sam da nijedna druga boja ne bi tu pripadala. S obzirom da je Ferida žena od puno riječi, njene pjesme sam iskoristila za teksture na ilustraciji, koje su na nekim mjestima jedva vidljive. Želim da se ljudi dobro zagledaju u nju i otkriju još više detalja nego što se vidi na prvo gledanje, makar za to morali koristiti povećalo.

Ko je/su žena/žene iz BiH koja/e tebe najviše inspiriše/u i koju/e cijeniš?
Najveća su mi inspiracija žene koje poznajem i susrećem u životu. Vrlo često sam na projektima i poslovima sarađivala sa ženama i uvijek sam imala žene kao šefice. Tri žene “šefice”, odnosno mentorice, koje su obilježile moj poslovni put, su pokojna Amela Vilić, kostimografkinja; Dubravka Zrnčić Kulenović, dramaturginja i režiserka; i Ajna Zlatar, kreativna direktorica i grafička dizajnerica. Svaka me je na svoj način naučila da se strastveno zaljubim u svoj posao, a na svom primjeru su mi pokazivale kako biti jaka žena.

Kako bi opisala vlastiti stil i šta je to na što si fokusirana u svojoj ilustraciji?
Važnije mi je bilo da prikažem ko je Ferida, nego da se posvetim savršeno detaljno njenim crtama lica. Ja sam zaljubljenica u rad na kompjuteru, tako da je vektorska ilustracija bila logičan izbor. Dopada mi se kako boje i oblici mogu biti savršeno čisti, a osjeti se nonšalantni potez rukom. Ne volim previše detaljisati. Važno je da ideja bude jasna.

Naidine radove možete pogledati na platformi Behance.