Nirvana Žiško: Uspjeh Dunje Mijatović treba biti signal svim ženama da mogu uspjeti na međunarodnoj sceni

Nirvana Žiško je apsolventica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Jedna je i od organizatorica Pop-Up! dizajn festivala kojeg svake godine organiziraju studenti i studentice Odsjeka za grafički dizajn, i na kojem gostuju svjetski poznati umjetnici i umjetnice. Nirvana se još bavi i kostimografijom i scenografijom za pozorišne predstave i filmove. Stipendistica je Fondacije Hastor, gdje također radi kao grafička dizajnerica. Svoje radove izlagala je na nekoliko grupnih izložbi i festivala. Nirvana je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Dunju Mijatović, komesarku za ljudska prava u Vijeću Evrope. Kao ekspertica za medijsko pravo i regulaciju medija, Dunja Mijatović je učestvovala u radu Regulatorne agencije za komunikacije BiH i u kreiranju regulatornog okvira za medije u BiH, te bila i dugogodišnja predstavnica OSCE-a za slobodu medija. U nastavku pročitajte kratki razgovor sa Nirvanom o procesu ilustriranja Dunje Mijatović.

Da li si znala za Dunju Mijatović prije nego što smo te kontaktirale da je ilustriraš?
Za Dunju Mijatović sam čula i prije, mada sam u toku samog procesa i istraživanja otkrila da ipak premalo znam o jednoj tako važnoj ženi, kako za našu državu, tako i za žene generalno.

Možeš li opisati proces ilustriranja? Da li si odmah imala viziju kako da prikažeš Dunju? Da li si imala neke poteškoće u procesu?
Od samog početka rada na ilustraciji sam imala ideju kako prikazati portret, ali su tehnike i stilovi varirali od skice do skice. Glavni fokus mi je bio da prikažem Dunjine kvalitete, i željela sam to prikazati tipografski. Ideja o novinskom kolažu je došla nekako pred sami kraj procesa, i rezultirala time da portret oblikujem od mozaika riječi i rečenica o Dunji, prethodno iskruženih iz novina. Željela sam da se ljudi zadrže na toj ilustraciji, da analiziraju, iščitavaju, i da se, tražeći sve te pojmove ispisane na njenom licu, upoznaju sa Dunjom i njenim radom.

Šta si naučila o Dunji? Da li te je inspirisala neka zanimljiva informacija koju si pronašla o njoj?
Dunja je jedna od onih koje su svojim primjerom dokazale da biti “prva žena” u nečemu nije nemoguće, i od onih koje su među to “prva” i “žena” ponosno ugurale i “bh.”. Ona je ostvarila veliki, zapravo historijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, što, kako ona kaže, treba biti signal svim ženama da mogu uspjeti na međunarodnoj sceni.

Dunja je ekspertica za ljudska prava i medijske politike i jedna od osnivačica Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Obavljala je i dužnost predstavnice za slobodu medija OSCE-a, a  ove godine je izabrana za komesarku za ljudska prava Vijeća Evrope, čime je ujedno postala prva žena i prva predstavnica naše zemlje na jednoj takvoj funkciji. Za svoj rad Dunja je nagrađena Karlovom medaljom za evropske medije, koja se dodjeljuje za veliki doprinos u oblasti medija.

Dunja Mijatović

Da li si u ovoj ilustraciji napravila nešto što do sada nisi?
Izazov mi je bio uklopiti Dunjin portret u tipografski kolaž mnoštva riječi i pojmova, a da pri tom ne narušavaju jedno drugo, te da vizuelno čine jednu interesantnu simbiozu.

Ko je/su žena/žene iz BiH koja/e tebe najviše inspiriše/u i koju/e cijeniš?
Mnoge bh. žene izuzetno cijenim i dosta njih me svakodnevno inspiriše. Živim u državi koja je prepuna talentovanih, hrabrih i jedinstvenih žena svih mogućih profesija i interesovanja, koje su se, uprkos problemima i preprekama koje život u BiH nosi, izborile za svoje ideje, a to dokazuje i knjiga #ŽeneBiH. Zaista je teško izdvojiti samo neke od njih.

Kako bi opisala vlastiti stil i šta je to na što si fokusirana u svojoj ilustraciji?
Svoj stil ne bih mogla opisati, jer još uvijek uživam eksperimentišući sa svime što mi dođe pod ruku. Volim se igrati tipografijom, fotografijom i vektorskom ilustracijom.

Nirvanine radove možete pogledati na njenom Behance profilu.