Selena Musić Kuldija: Umihana Čuvidina je kroz riječ svoju ljubav pretvorila u nešto što je nadživjelo i nju samu

Selena Musić Kuldija je slikarica iz Sarajeva, gdje je magistrirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Slikarstvom se bavi profesionalno i zajedno sa suprugom je vlasnica male galerije na Baščaršiji u kojoj posljednjih pet godina prodaju svoje slike. Žena koju je Selena ilustrirala za knjigu #ŽeneBiH je Umihana Čuvidina, prva muslimanska pjesnikinja i jedina žena u BiH koja je pisala alhamijado poeziju. Seleni je Umihanino ime bilo poznato, kako kaže, najvjerovatnije zbog škole u Sarajevu koja nosi njeno ime. Ali, Selena o Umihani nije znala više od toga da je u pitanju bh. pjesnikinja.

U ovom kratkom razgovoru Selena je opisala proces i poteškoće sa kojima se susrela u procesu ilustriranja:

Imala sam jednu Umihaninu fotografiju sa poprilično siromašnom informacijom o detalju portreta, ali dovoljno jasnom da pokušam napraviti prikaz onoga što je Umihana bila. Papir, pero i mastilo, kao asocijacije na njen rad; prozor, mjesec i ptica, kao asocijacije na njenu ljubav; i njeno lice, odraz derta kojeg je živjela.

Umihana Čuvidina

O Umihaninom životu je poznato malo, pa je tako i Selena raspolagala sa ograničenim informacijama tokom istraživanja o njoj. „Škrte su informacije o Umihaninom životu. U pitanju su nagađanja. Sva njena poezija se vremenom pretvorila u narodnu, osim tri pjesme koje i dalje nose njen potpis. O Umihani se ne može puno naučiti. U Umihani se može prepoznati. Zabilježena je kao prva bosanska alhamijado pjesnikinja, što je u kulturno-historijskom smislu veoma značajno, ali sam sigurna da Umihana, za svog života, toga nije bila svjesna, niti joj je to bio cilj. Voljela je dalje i jače od smrti, pa kroz riječ pretvorila svoju ljubav i muku u nešto što je nadživjelo sve spomenuto, pa i nju samu.“

Žene iz BiH koje inspirišu Selenu su žene prve generacije školovanih slikarica sa početka 20. vijeka, a neke od njih će se naći i u knjizi #ŽeneBiH, poput Adele Behr i Mice Todorović. „S druge strane, volim žene koje umiju da ‘vole k’o Sevda’, kako su zvali Umihanu“, dodaje Selena.

U svome radu se Selena nije puno bavila portretom, osim za potrebe studija. „Sam motiv portreta mi nije nepoznat, ali je svakako ova ilustracija bila ‘izlet’ u odnosu na ono što me već duži period interesuje u slikarstvu. Svedena paleta boja i mekoća medija kao da su naglasile godine i vrijeme koje je prošlo“, objašnjava ona. Svoj stil Selena opisuje na sljedeći način: „Uvijek su me privlačili noć i stanje koje je nemir i pomirenje, sanjarenje koje vrlo lako može biti prekinuto.“

Selenine radove možete pogledati ako posjetite njenu malu galeriju „Novembar“ na sarajevskoj Baščaršiji, a na profilima galerije na Facebooku i Instagramu možete pogledati i Selenine slike.