Željka Debeljak: Nagrade koje je Mica Todorović primila govore o njenoj istrajnosti u umjetnosti

Željka Debeljak je freelance ilustratorica koja je studirala grafiku na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, a trenutno živi i radi u Novom Sadu kao 2D game artist. Za knjigu #ŽeneBiH Željka je ilustrirala Micu Todorović, jednu od najznačajnijih bh. likovnih umjetnica, koja je učestvovala u osnivanju Udruženja likovnih umjetnika BiH, kao i Škole primijenjenih umjetnosti, i koja je prva u BiH izložila ženski akt.

Kao i brojne druge ilustratorice koje učestvuju u projektu #ŽeneBiH, i Željka se suočila sa nedostatkom dostupnih informacija o Mici. Tokom istraživanja koje je prethodilo procesu ilustriranja, Željka je naišla na zanimljivu informaciju – Mica nije voljela crnu i crvenu boju, boje u kojima je trebala biti napravljena ilustracija. „Crnu nije smatrala bojom, a za crvenu je govorila da ‘peče’“. Uprkos ovom „sudaru“, Željka je uspjela napraviti ilustraciju, te je otkrila mnogo novih informacija o Mici.

Iznenadilo me je koliko je toga zapravo postigla u životu. Primila je dosta nagrada i ordena, putovala je i izlagala po svijetu, što je u tom periodu bio još veći poduhvat nego danas, pogotovo za ženu. Nagrade koje je primila govore o njenoj istrajnosti, ne samo u umjetnosti, već i u želji da pomogne drugima. Svijet je vidjela i cijenila na jedan svojstven način.

Mica Todorović

Željka kaže da je pri radu na ovoj ilustraciji za nju ograničenje boja bilo izazov, jer inače koristi široku paletu boja. „U svome radu se bavim formom i ljudskim figurama i portretima u ilustracijama, ali na jedan fantazijski način. Pri radu na ovoj ilustraciji sam morala malo da se ‘prizemljim’ i da obuzdam svoju maštu, jer sam Micu htjela da predstavim u jednoj smirenoj situaciji.“

Željkine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.