Aleksandra Nina Knežević: Svaka žena u BiH ima potencijal da nekoga inspiriše, samo joj treba dati priliku za to

Aleksandra Nina Knežević je višestruko nagrađivana umjetnica, grafička dizajnerica i ilustratorica iz Sarajeva. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Crnoj Gori, na Odsjeku za grafički dizajn. Njene radove, koji jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, odlikuje čista i savremena ideja, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju ili ilustraciju. Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja, a njeni radovi objavljivani su u mnogim časopisima za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Lürzer’s Archive, Print, Typo, Fontmagazine…). Godine 2010. je uvrštena među 200 najboljih svjetskih ilustratora/ica (Lürzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10). Od 2006. do 2010. godine bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance dizajnerica, te se bavi dizajnom i ilustracijom naslovnica za knjige brojnih izdavačkih kuća iz BiH. Za knjigu #ŽeneBiH, Nina je ilustrirala mladu pozorišnu rediteljicu Selmu Spahić, nagrađivanu u BiH i regiji, koja je od 2012. do 2017. godine bila umjetnička direktorica Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Nina je otprije bila upoznata sa radom Selme Spahić i njenim doprinosom bh. kulturi, te joj nije bilo teško doći do informacija o Selminom radu, kao i do fotogafija koje su pomogle u stvaranju ilustracije Selminog portreta.

Odmah sam imala ideju da portret ove umjetnice stavim u kontekst onoga čime se ona bavi – da to budu neke kulise pozorišta, scenografije… Često se desi i da se ideja promijeni prilikom samog rada, ali mislim da je rad na ovoj ilustraciji od početka zadržao prvobitnu ideju.

Selma Spahić / Izvor: portalnovosti.com

Za ovu ilustraciju Nina je koristila svoj uobičajeni umjetnički jezik. Njen stil je spoj klasičnog i savremenog: kombinacija crteža, rađenog klasičnom tehnikom (npr. crtanje olovkom ili flomasterom), a zatim obrađenog na digitalan način.

Ninu smo zamolile da ukratko opiše Selmu Spahić, na što je odgovorila sa tri riječi: uporna, kreativna i pametna. „Jako sam sretna i inspirisana kada čujem priče o mladim, uspješnim i vrijednim ženama, koje u ovoj našoj posustaloj kulturnoj sredini uspijevaju da naprave velike stvari i da motiviraju i ostale da urade nešto ili da barem prodrmaju uspavane mozgove,“ dodala je. Nije htjela izdvojiti neko posebno ime kada smo je pitale ko su žene iz BiH koje cijeni i koje je inspiriraju, ali je pojasnila i zašto: „Mislim da svaka žena u BiH ima potencijala da nekoga inspiriše, samo joj treba dati priliku.“

Ninine radove pogledajte na platformi Behance.