Šejla Bratić: Laura Papo Bohoreta težila je ka tome da žene motivira da same sebi postavljaju ciljeve i ostvaruju ih

Šejla Bratić je grafička i web dizajnerica koja je 2016. godine diplomirala Grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje danas živi i radi. Voli analognu fotografiju, rapidografe, prirodu, kolaže, knjige, životinje, a posebno svog mačka Simbu koji joj neumorno na uho šapuće ključ životnog uspjeha: Alt, Shift, Ctrl. Za knjigu #ŽeneBiH Šejla je ilustrirala Lauru Papo Bohoretu, jevrejsku spisateljicu i aktivistkinju koja je kroz svoja djela promovirala obrazovanje i emancipaciju žena.

Šejli nije bilo poznato ime Laure Papo Bohoreta prije nego što se uključila u projekt #ŽeneBiH. Prije nego što je počela sa radom, Šejla je detaljno istražila Laurin život, kako bi imala jasnu viziju o tome kako je želi predstaviti. Tako je otkrila da je Laura imala zanimljiv, ali i težak život. „Ono što me je najviše emotivno povezalo sa njom jeste sličnost s mojom majkom koja je također vodila detaljan zapisnik o vremenu u kojem je živjela, ali, nažalost, pisani oblik njenih zapisa je davno uništen“, objasnila je Šejla.

Proces stvaranja Laurine ilustracije Šejla je započela onako kako joj je najdraže – listom papira i rapidografom. „Laura, sefardska žena u BiH, bila je tiha zapisničarka tadašnjeg života sefardskih žena i njihove kulture. Njeni spisi dragocjeni su naročito zbog ladino jezika kojim je pisala, te sam zbog toga imala potrebu da ga uključim u ilustraciju. A, kako na internetu postoji samo jedna fotografija Laure, na kojoj nosi šešir, odmah mi je pala na pamet ideja da joj ‘razigram’ ladino pismo oko glave, a simbolično i ispod šešira. Nakon što sam nacrtala Laurin lik, skenirala sam rad, i obradila ga u Photoshopu, dodajući popratne vizuelne elemente.“

Na pitanje šta bi svi/e trebali/e znati o Lauri, Šejla kaže:

Laura je bila žena ispred svog vremena. Zovu je prvom feministkinjom, a za mene je ona bila samo sasvim osviještena žena koja se zalagala za buđenje svijesti kod žena. To je ono po čemu treba da je pamtimo. Težila je ka tome da probudi žene, da ih motivira da sebi postavljaju ciljeve i ostvaruju ih, da se zanimaju za umjetnost, da čitaju, da pišu, da razvijaju svoje sposobnosti bez obzira na društvo. Smatrala je da razvoj žene ne može patiti od okoline ukoliko ona želi da napreduje.

Laura Papo Bohoreta

Svoj stil Šejla opisuje na sljedeći način: „Kada radim ilustracije, težim ka tome da u prikaz uvedem malo nadrealizma, da spojim nespojivo iz čega se crpi dalja priča. Volim kolaž i duple ekspozicije analognim aparatom, te vjerovatno nesvjesno i u ilustraciji težim ka kolažiranom pristupu.“

Šejline radove možete pogledati na njenom Behance profilu.