Ana Lukenda: Društvo se tek 20 godina poslije smrti Nafije Sarajlić počelo baviti njenim radom i životom

Ana Lukenda je grafička dizajnerica, ilustratorica i fotografkinja iz Ljubuškog. Diplomirala je i magistrirala grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Vlasnica je AL Studija, gdje radi kao kreativna direktorica i fotografkinja. Članica je kreativnog tima AS Holdinga. Koosnivačica je i kreativna direktorica brenda namještaja Wish Sofa, te kreatorka modnog brenda MOA baggeek. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti produkt i grafičkog dizajna. Za knjigu #ŽeneBiH Ana je ilustrirala Nafiju Sarajlić, pionirku među književnicama u BiH i spisateljicu koja je prve priče objavila već 1912. godine.  Radila je kao učiteljica, a po njoj su nazvane jedna osnovna škola i ulica u Sarajevu, kao i ulica u Bihaću.

Ana Lukenda nije znala ko je Nafija Sarajlić prije nego što je počela raditi na ovoj ilustraciji. Informacija da je u pitanju prva bh. književnica joj je vrlo brzo dala ideju o tome kako da je ilustrira. Nije imala puno fotografija na raspolaganju, ali se nada da je, uprkos tome, uspješno prikazala Nafijin lik.

„Nafija je bila prva bosanska književnica koja je završila učiteljsku školu i širila je pismenost. No, zanimljivo je to što se tek 20 godina nakon njene smrti društvo počelo baviti njenim radom i životom“, kaže Ana. Na pitanje ko su žene iz BiH koje nju najviše inspiriraju, Ana kaže:

BiH, iako relativno mala zemlja, ima mnogo uspješnih žena, kako u prošlosti, tako i danas. Možda mi je Vera Šnajder najveća inspiracija jer je u vremenu u kojem je živjela u svemu što je radila bila prva.

Nafija Sarajlić

Ilustraciju Nafije Sarajlić Ana je uradila u prepoznatljivom stilu kojeg koristi u svojim digitalnim ilustracijama, a u pitanju je jednostavan, linijski stil sa naglaskom na jednoj dominantnoj boji.

Anine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.