Dušica Košarac: Fatima Mušić Manojlović nije dopustila da je patrijarhalno društveno okruženje spriječi u bavljenju onim što ju je interesiralo

Dušica Košarac iz Sarajeva je ilustratorica koju nekoliko ispita dijeli od bachelor diplome iz arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Bavi se digitalnom illustracijom, a u posljednje dvije godine radi kao 3D i 2D artist za video igre. Za knjigu #ŽeneBiH Dušica je ilustrirala Fatimu Mušić Manojlović, prvu pilotkinju u BiH, koja je bila članica Aerokluba Sarajevo. Završila je obuku na Trojki u Prvoj klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo, a školu uspješno okončala nakon 95 letova, od čega je 15 bilo samostalnih. U nastavku pročitajte kratki razgovor sa Dušicom o procesu rada na ilustraciji za knjigu #ŽeneBiH.

Da li si znala za Fatimu Mušić Manojlović prije nego što smo te kontaktirale da je ilustriraš?
Ne. Kroz #ŽeneBiH sam saznala ko je Fatima Mušić Manojlović, kao i za još mnogo značajnih žena, što je jedna od lijepih stvari u vezi ovog projekta.

Možeš li opisati proces ilustriranja? Da li si odmah imala viziju kako da prikažeš Fatimu? Da li si imala neke poteškoće u procesu?
Rano u procesu rada sam imala ideju kako bih željela da kompozicija izgleda. Htjela sam da fokus bude Fatima okružena nebom i obasjana suncem. Značajnih poteškoća nije bilo.

Šta si naučila o Fatimi? Da li te je inspirisala neka zanimljiva informacija koju si pronašla o njoj?
Inspirirajuće je kako Fatima nije dopustila da je tadašnje patrijarhalno društveno okruženje, kao i manjak žena koje su se bavile letenjem i sličnim aktivnostima, spriječi da se bavi nečim što ju je interesovalo.

Fatima Mušić Manojlović je prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini, žena koja je pratila svoje želje i snove, ne vodeći se stavovima društva iz tog perioda. Odlučila je da bude avanturistkinja i da joj ni nebo u tome ne bude ograničenje.

Fatima Mušić Manojlović

Da li si u ovoj ilustraciji napravila nešto što do sada nisi?
Bilo je interesantno raditi sa ograničenom paletom boja, a opet pokušati postići dubinu i živost, nešto što inače postižem oslanjajući se na kontraste boja.

Ko je/su žena/žene iz BiH koja/e tebe najviše inspiriše/u i koju/e cijeniš?
Inspiriraju me prvobitno žene uz koje sam odrasla i koje su mi pokazale kako biti jaka i samostalna. Zbog toga sam, u društvu koje često govori ženi da neke stvari ne može i ne bi trebala raditi, od ranog djetinjstva znala da to nije istina.

Kako bi opisala vlastiti stil i na šta si fokusirana u svojoj ilustraciji?
Ja slikam digitalno koristeći Photoshop i tablet za crtanje. Volim slobodu i čistoću ovog procesa rada. Moj stil je kombinacija stvari koje mi dobro polaze za rukom i ograničenja sa kojima se borim. Na ovoj ilustraciji fokusirala sam se na igru sjena i kombinaciju mekanih i oštrih poteza brushem da bih naglasila prirodu različitih površina.

Dušicine radove možete pogledati na njenom profilu na platformi Deviantart.