Ella Vejzagić: Svakodnevno se susrećem sa ženama koje me inspirišu snagom i zalaganjem

Elvira Ella Vejzagić je ilustratorica i slikarica iz Sarajeva, koja je završila Srednju umjetničku školu, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je diplomirala na Odsjeku za slikarstvo. Izlagala je na više lokalnih i međunarodnih izložbi. Pored ilustriranja i slikanja, Ella ima svoj brend EllaArt, koji je kombinacija slikarstva i ilustracije, aplicirana na odjevne predmete. Ella je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Šejlu Kamerić, međunarodno poznatu i nagrađivanu bh. umjetnicu, čiji su radovi uvršteni u razne umjetničke kolekcije širom svijeta. 

I sama Ella je bila upoznata sa radom Šejle Kamerić prije nego što je dobila zadatak da je ilustrira, te joj je bilo izuzetno drago što je dobila priliku da ilustrira baš nju. „Proces izrade ove ilustracije mi je jako godio. Čim sam saznala koju ću ilustraciju raditi, imala sam ideju o tome kako bi ona trebala da izgleda.“ Pri izradi ilustracije Ella nije mnogo odstupila od vlastitog stila, a ograničenje u izboru boja joj je odgovaralo pri izvedbi. „Kolor šema se uklopila u moju viziju ilustracije, što je na kraju rezultiralo jako dobrim spojem.“ 

Ella smatra da je Šejla Kamerić jedna od najuspješnijih bh. umjetnica, dobitnica niza međunarodnih priznanja, čija se djela nalaze u brojnim muzejima širom svijeta. Ona ističe važnost Šejlinog rada Bosnian Girl koji je postigao veliki uspjeh kada su u pitanju umjetnički radovi iz našeg regiona.

Od prije sam bila upoznata sa Šejlinim radom i na nekin način sam se identificirala sa njom, jer sam proživjela nešto slično. Samim tim sam mogla lakše razumjeti proces stvaranja na koji su utjecale mnoge okolnosti poput odrastanja u ratu i godine u kojima se sazrijeva na potpuno drugi način, što mnogo utječe na daljnji tok stvaralaštva jednog umjetnika ili umjetnice.

Šejla Kamerić / Izvor: aa.com.tr

Žene koje Ella poštuje i cijeni su prvenstveno žene iz njene porodice. „Svakodnevno se susrećem sa ženama koje me inspirišu svojom snagom i svestranim zalaganjem, bilo kroz porodicu ili posao kojim se bave“, kaže Ella.

Vlastiti stil Ella opisuje kao apstraktan i nadrealan, ali prožet realno predstavljenim detaljima i simbolima. „Ono na što se uglavnom fokusiram u radu je impulzivno podsvjesno djelovanje, koje na kraju rezultira predstavom unutrašnjeg doživljaja kroz umjetnost.“

Elline radove pogledajte na njenim Facebook i Behance profilima.