Ina Arnautalić: Izvedbe Silvane Armenulić su ostavile neizbrisiv trag i zato danas i dalje pjevamo njene pjesme

Ina Arnautalić je kostimografkinja i ilustratorica iz Sarajeva. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2016. godine, na Odsjeku za produkt dizajn. Magistrirala je filmsku i teatarsku kostimografiju na Universität der Künste u Berlinu. U posljednjih 14 godina bila je angažovana na različitim projektima: dugometražnim i kratkim filmovima, muzičkim spotovima i reklamama, najčešće u suradnji sa Hatidžom Nuhić u okviru dua „Jaje“. Godine 2008. nagrađene su za najbolju kostimografiju na Eurosongu od strane predstavnika žirija, modnog kreatora Jean Paula Gaultiera, te 2016. godine kao dio ekipe filma „Smrt u Sarajevu“ u režiji Danisa Tanovića, kada je film osvojio Srebrenog medvjeda na Berlinaleu. Ina se u posljednje vrijeme pored kostimografije, koja je njena primarna ljubav, interesuje za stop-motion animaciju, modelovanje minijatura i ilustraciju. U posljednje četiri godine živi, stvara i radi u Berlinu. Za knjigu #ŽeneBiH Ina je ilustrirala Silvanu Armenulić, poznatu bh. interpretatoricu narodne muzike, sevdalinke i starogradske pjesme. U kratkom razgovoru opisala je proces rada na ovoj ilustraciji.

Da li si znala za Silvanu prije nego što smo te kontaktirale da je ilustriraš?
Da, poznajem od ranije pjesme Silvane Armenulić, često pod tušem pjevam Šta će mi život,ali, da budem iskrena, nisam znala mnogo o njenom životu.

Šta si naučila o Silvani? Da li te je inspirisala neka zanimljiva informacija koju si pronašla o njoj?
Zaintrigiralo me je koliko je Silvana vjerovala u proricanje budućnosti. Navodno je Silvana samo nekoliko mjeseci prije pogibije bila kod babe Vange, koja joj je prorekla da budućnosti nema. Silvana je 1976. godine poginula u automobilskoj nesreći, a iste godine je izašao album prema kojem sam napravila njenu ilustraciju. Vjerovatno sugestivno, poznajući ovu priču, za mene Silvanin pogled na fotografiji sa albuma kao da ima nešto posebno, neku posebnu sjetu bez budućnosti.

Možeš li opisati proces ilustriranja? Da li si odmah imala viziju kako da prikažeš Silvanu?
Silvana je imala poseban stil – savršeno natapirana kosa sa uvojcima, za nju specifične velike dekorativne naušnice… Njen lik me neodoljivo podsjeća na “femme fatale” iz Fellinijevih filmova. Ona nije tipična jugoslovenska narodna pjevačica – Silvana je nešto drugo, nešto posebno. Ima mnogo dostupnih Silvaninih slika, međutim, album Silvana Armenulićiz 1976. godine me je najviše dojmio, te sam u ilustraciji pokušala da ne mijenjam autentičnost dizajna abuma.

Silvana/Zilha je borkinja, koja je karijeru započela kao djevojčurak sa 16 godina. Bila je i majka. Uspjela je da ostane nezaboravljena. Iako je njena karijera bila kratkog vijeka, njene izvedbe su ostavile veliki trag u našoj diskografiji, i ostale vječni evergreeni. Do dan danas u nebrojenim situacijama svi/e još pjevamo Silvanine pjesme.

Silvana Armenulić

Da li si u ovoj ilustraciji napravila nešto što do sada nisi?
Ilustracija je napravljena u potpunosti digitalno. Često koristim digitalnu ilustraciju jer mi daje beskonačne mogućnosti – ne moram da mislim unaprijed, već sve mijenjam upravo onako kako mi nadolazi. Sa olovkom mogu da zadržim sopstvenu liniju, a da pri tome brišem i dodajem, a da se “papir” nikada ne pokida.

Kako bi opisala vlastiti stil i šta je to na što si fokusirana u svojoj ilustraciji?
Fokus je bio na Silvaninom liku, kojeg sam nastavila i van okvira kvadratnog albuma za ploču, a iz jednog mladeža na Silvaninom licu sam izgradila konstelaciju zvijezda koja naslućuje ono čime je Silvana privatno bila zaintrigirana. U lijevom gornjem dijelu se nazire ploča koja izlazi iz albuma, koja kao da je uvijek spremna da se zavrti na gramofonu.

Ko je/su žena/žene iz BiH koja/e tebe najviše inspiriše/u i koju/e cijeniš?
Kostimografkinja Amela Vilić, glumica Mirela Lambić, režiserka Jasmila Žbanić, producentica Amra Bakšić Čamo, grafička dizajnerica Ajna Zlatar, pjevačica Mirela Laković, kostimografkinja Hatidža Nuhić, aktivistkinja Sadžida Tulić. Ove žene, svaka na svoj način, imaju veliki utjecaj na moj život i karijeru. One su moja svakodnevna inspiracija. Mnogo se ponosim time što većinu njih mogu ubrojati u uži krug prijatelja/ica. To su žene koje konstantno rade na tome da obogate i jačaju kuturu Bosne i Hercegovine.

Inine radove možete pogledati na njenoj web stranici.