Milica Čvokić: Razija Mujanović je sportska legenda koja je zadužila Jugoslaviju i BiH

Milica Čvokić dolazi iz Travnika/Banjaluke. Diplomirana je inžinjerka arhitekture Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, te diplomirana akademska grafičarka Akademije umjetnosti u Banjaluci. Trenutno je apsolventica na odsjeku za dramske umjetnosti Akademije umjetnosti u Banjaluci, na smjeru Animirani film. Učestvovala je u nekoliko likovnih kolonija u BiH i Srbiji, izlagala na grupnim izložbama, te nekoliko puta nagrađivana kao studentica grafičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci. Jedna je od učesnica i kreatorki projekta Animacikl, spoja projekcije animiranog filma i pedaliranja. Iza sebe ima i jednu ilustriranu dječiju knjigu, a u slobodno vrijeme voli “šarati po zidu”. Ne boji se izazova te svaki smatra novom kreativnom avanturom.Trenutno radi kao grafička dizajnerica i animatorica u agenciji Play Team u Banjaluci. Milica je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Raziju Mujanović, najuspješniju košarkašicu u BiH, ali i na prostorima bivše Jugoslavije, te članicu Kuće slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

O uspjesima Razije Mujanović Milica se podrobnije informirala tokom angažmana na knjizi #ŽeneBiH, iako je znala da je u pitanju jedna od košarkašica koje su ostale zapamćene na svjetskoj sceni. Milica kaže da je bitan dio kreiranja ove ilustracije bilo istraživanje koje je prethodilo stvaralačkom procesu. „To je period u kojem ne žurim, već uzimam maksimalno vrijeme da stvorim najbolju sliku, u ovom slučaju jedne velike sportašice. U startu sam imala viziju o stilu koji je trebao da govori o brzini, dinamici, da svaki moj potez ilustruje jedan pokret i korak. Dijagonala, donji rakurs, pogled ka gore – to su samo neki od elemenata koji su me vodili da tu veličinu od žene predstavim onako kako zaslužuje.“

Najviše me je inspirisalo to kako veliki uspjeh dolazi prosto ako si zaista kvalitetan/na u onome što radiš i zaista živiš za to. Kad-tad se isplati i zabilježi, a mislim da su njoj lična satisfakcija i taj entuzijazam za pobjedu, za igru, za sport, bili najveći poticaji.“ Milica smatra da bi svi/e trebali/e znati za Razijine uspjehe: „Razija Mujanović je sportašica, legenda, koja je zadužila Jugoslaviju i BiH svojim imenom!

Razija Mujanović

Kada su u pitanju žene koje je inspiriraju, Milica kaže da ona prvenstveno cijeni žene iz njenog okruženja koje svojim radom i ambicijom prave male, ali sigurne korake i promjene, te ruše mnoge predrasude.

U svakom novom projektu Milica kroz istraživanje i trenutno emotivno stanje iznova kreira svoj stil. „Definitivno u njemu uvijek ima nešto novo i nešto staro. Rastem i razvijam se kroz svaki projekat, učeći iz njega i inspirišući se njime. U mom stilu varira atmosfera kroz potez, elemente koje koristim, boju i slično. Ali sveprisutni su uvijek linija i crtež. On predstavlja konstrukciju i sadržava karakter djela. U zadnje vrijeme eksperimentišem sa teksturama i kombinacijom kolaža i crteža.“

Njene radove možete pratiti na Instagramu i Behanceu.