Merisa Bašić: Staka Skenderova je žena koja je promijenila svijet

Merisa Bašić je 31-godišnja grafička dizajnerica iz Sarajeva koja je za knjigu #ženeBiH ilustrirala Staku Skenderovu, prvu bh. prosvjetnu i socijalnu radnicu, ženu koja je bila pionirka u zagovaranju obrazovanja djevojčica u BiH. Merisa je diplomirala na odsjeku za Grafički dizajn na Akademiji likovih umjetnosti u Sarajevu, članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, te suosnivačica umjetničkog udruženja Nazor.

Prije nego što smo je angažirale da ilustrira Staku Skenderovu, Merisa nije znala za Staku. Zbog toga smo je pitale šta je naučila o njoj tokom istraživanja za ilustraciju i da li ju je nešto posebno inspirisalo.

“Ne mogu da odvojim jednu stvar vezanu za ovu ženu koja me je inspirisala. Ona je po meni veća od života. Ovaj projekat me je osvijestio da postoji toliko inspirativnih žena u našoj povijesti kojima definitivno trebamo dati više značaja.”

Staka Skenderova / Izvor: stav.ba

Zanimalo nas je i kako je izgledao Merisin proces ilustriranja. “Istraživanje o njoj mi je pomoglo da stvorim svoju viziju ilustracije. Proces ilustriranja je bio lagan i zabavan. Crtala sam olovkom na papiru, pa dorađivala rad u Illustratoru i Photoshopu. Bitna stvar koju moram naglasiti jeste to da na internetu postoji jedna jedina fotografija Stake koja zapravo nije ni fotografija, nego grafitni crtež.”

Na pitanje šta misli da bi svi/e trebali/e znati o Staki Skenderovoj, Merisa kaže: “Staka Skenderova je žena koja je promijenila svijet. Putovala je, bila je književnica koju su citirali, govorila je više jezika. Bila je učiteljica koja je nesebično pomagala drugima. Bila je drugačija i prkosila je pravilima vremena u kojem je živjela.”

U Merisinoj ilustraciji je primijetan stil kojim se bavi, tzv. ignorant style. U ilustraciji se fokusirala na Stakinu ulogu učiteljice i osnivačice prve škole za djevojčice u Sarajevu. Na kraju, pitale smo je ko je žena iz BiH koja nju najviše inspiriše, a odgovorila nam je da je to njena mama.

Merisina ilustracija Stake Skenderove je jedna od 50 ilustracija koje će se naći u knjizi #ženeBiH, a ukoliko želite vidjeti više Merisinih radova – kliknite ovdje.