Nina Hadžić: Šteta je što ne postoji nijedan tonski zapis jedne od najvećih opernih umjetnica sa naših prostora

Nina Hadžić je ilustratorica rođena u Banja Luci, a živi i radi u Sarajevu. Završila je Srednju umjetničku školu u Sarajevu, gdje je potom upisala i Grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti. Učestvovala je na više od 20 kolektivnih izložbi širom svijeta, te imala desetak samostalnih izložbi. Radi kao karikaturistica za BUKA portal, ali i kao freelance umjetnica, čije su karikature prepoznatljive i popularne kako u BiH, tako i u regionu. Za knjigu #ŽeneBiH, Nina je ilustrirala Bahriju Nuri Hadžić, svjetski poznatu opernu pjevačicu, najpoznatiju po ulogama Lulu i Salome u istoimenim operama Albana Berga i Richarda Straussa.

U ovom kratkom predstavljanju, Nina nam je ispričala da je znala za Bahriju Nuri Hadžić kada smo je kontaktirale da je ilustrira. Nakon što je prihvatila zadatak, bacila se na istraživanje na internetu, misleći da će pronaći Bahrijine fotografije i video zapise. Nažalost, taj podvig nije bio uspješan.

Postoji jako malo njenih fotografija i to lošeg kvaliteta, a video zapisi ne postoje. Šteta je što nije snimljen ili sačuvan nijedan tonski zapis jedne od najvećih opernih umjetnica s naših prostora.

Bahrija Nuri Hadžić / Izvor: most.ba

Umjetnost kojom se Nina bavi spada u domen digitalne umjetnosti sa primjesima tradicionalne. Tim putem ona nastoji napraviti ravnotežu između ilustrativne umjetnosti i klasičnog portreta. Kada je u pitanju ilustracija za knjigu #ŽeneBiH, Nina kaže da joj je bilo zanimljivo raditi samo sa crno-crvenim tonovima. Za kraj, sa nama je podijelila kratak opis Bahrije: „Bahrija Nuri Hadžić – svjetsko, a naše!“.

Ninine radove možete pogledati na njenom Facebook pageu.