O izložbi “(Ne)Sputana” Ive Despić Simonović

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u toku je izložba (Ne)Sputana na kojoj su izložene skulpture i medaljoni Ive Despić Simonović, prve školovane kiparice u Bosni i Hercegovini. Izloženi radovi su dio fundusa Umjetničke galerije BiH, koja je ovu izložbu, u suradnji sa Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, priredila upravo u prostoru kuće u kojoj je nekada stanovala ova kiparica. Posjetile smo ovu izložbu, koja je dijelom projekta Sarajevo History Book – Guidelines for Women Heritage, kojeg uz podršku Američke ambasade u BiH provode Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Historijski muzej BiH.

Malo toga je poznato o životu Ive Despić Simonović, koja je udajom za Acu Despića postala dijelom ugledne sarajevske porodice Despić. Zahvaljujući naporima ekipe Umjetničke galerije BiH, prenosimo dio njene biografije iz pratećih materijala za izložbu, čija je autorica Maja Abdomerović, kustosica Umjetničke galerije BiH, želeći da tako zajedno naučimo više o prvoj školovanoj bh. kiparici.  

Iva Despić Simonović je rođena u Hrastovici kod Petrinje 1891. godine. Nakon završene osnovne škole i niže gimnazije, ona upisuje Ženski tečaj za umjetničke radnje na Obrtnoj školi u Zagrebu. Kada je ovaj tečaj zatvoren 1908. godine, Iva se upisuje u Višu školu za umjetnost, i, neuobičajeno za žene tog doba, odlučuje se za smjer kiparstva. Bila je izuzetno talentirana i vrijedna, što je privuklo pažnju njenih profesora, a i javnosti. Prvu izložbu, sa školskim kolegom Ljubom Babićem, imala je 1910. godine u Umjetničkom salonu, a kritika je tada počela isticati njenu sposobnost, darovitost i samostalnost u izvedbi, pogotovo dječjih portreta. Školovanje je nastavila u Minhenu i u Parizu, gdje se usavršava u izradi plaketa i medaljona, po čemu će, uz portrete djece, postati poznata. Od tada izlaže na brojnim izložbama i salonima u inostranstvu i regiji, poput Salona u Parizu (Salon des Beaux Arts), gdje je izlagala 1914. godine, a prema pisanju tadašnje štampe, njen rad je odabrao Rodin lično; i poput izlaganja na 159. izložbi Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu 1927. godine, na kojoj je izložila skulpturu “Serbian boy” i bronzanu plaketu sa likom Jaspera Selwyna.

U Sarajevo dolazi 1920. godine, nakon udaje za Acu Despića. Imala je sve uvjete za nesmetano stvaranje, ali patrijarhalna porodica i sredina ograničavali su je u tome da u potpunosti izrazi svoje talente. No, kako u ovom tekstu primjećuje Maja Abdomerović, sredina i porodica je jesu “oganičavali, ali ne i sputavali – i dalje je stvarala i izlagala”. “Radila je neprestano – i ne samo da je modelirala, već je svoje skulpture sama i odlijevala u bronzi, pošto u Sarajevu nisu postojali majstori koji bi joj u tome pomogli”, piše Maja Abdomerović. Zanimljivo je i to da je Iva Despić Simonović kiparstvu učila i Rajku Merćep, bh. kiparicu koja je ostvarila međunarodnu karijeru živeći i stvarajući u Sarajevu i Parizu.

Između dva rata Iva je često boravila u Beogradu, kao prijateljica i savjetnica kraljice Marije Karađorđević, te je na dvoru imala svoj atelje. Prvu i jedinu samostalnu izložbu imala je u Oficirskom domu u Beogradu, u novembru 1927. godine, na kojoj je predstavila 70 skulptura, crteže, slike, i skice za monumentalne skulpture, poput ideje za Spomenik majkama neznanih junaka. Nakon Drugog svjetskog rata izlaže na izložbama Udruženja likovnih umjetnika BiH do 1953. godine, a nakon toga se povlači iz javnog života. Ostatak života provela je u ljetnikovcu na Vasinom Hanu, u blizini Sarajeva, baveći se umjetnošću i odgajajući dvoje djece. Umrla je 1961. godine.

Umjetnička galerija BiH čuva malu zbirku njenih radova – 19 skulptura i nekoliko medaljona, a od navedenih radova, samo dvije gipsane biste, zbog oštećenja, nisu izložene. Naziv izložbe povezuje se sa nazivom jedne od njenih najpoznatijih skulptura – “Sputana”, koja je prvi put izložena 1948. godine. Nazivom izložbe “(Ne)Sputana” autorica izložbe Maja Abdomerović željela je istaknuti dojam koji je stekla istražujući ovu umjetnicu – da je Iva Despić Simonović uspjela živjeti nesputano, baš onakvim životom kakvim je htjela živjeti.

Izložba će biti otvorena do 18. juna, od 10 do 19h, a ulaz je slobodan. Nadamo se da ćete iskoristiti rijetku priliku da radove Ive Despić Simonović vidite uživo i da saznate više o njenom životu.