Selma Operhal: Inspiriraju me žene koje vode svoje svakodnevne male ili velike bitke

Selma Operhal je grafička dizajnerica iz Sarajeva sa 15 godina radnog iskustva, koja je završila sarajevsku Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek Produkt dizajn. Bila je angažirana u različitim marketinškim agencijama, ali zadnjih desetak godina radi kao freelancerka u oblasti grafičkog dizajna. Za knjigu #ŽeneBiH Selma je ilustrirala Amiru Medunjanin, istaknutu bh. izvođačicu sevdaha, čije su interpretacije sevdalinki poznate širom svijeta.

Naravno, Selma je znala ko je Amira Medunjanin prije nego što smo je kontaktirale da je ilustrira, a na pitanje zašto je odabrala baš nju, kaže: „Amira Medunjanin je žena koju jako cijenim i kada mi se ukazala prilika da budem dio ovog projekta, moja želja je bila da ilustriram baš nju. Na moju veliku radost ta želja mi se i ostvarila. Hvala vam na tome!

Selma je odmah imala ideju o tome na koji će način ilustrirati Amiru Medunjanin. “Amira je moderna žena sa upečatljivim stilom i, samim tim, moja ilustracija je moderna i dinamična“, objasnila je. Na pitanje da li je naišla na neku zanimljivu informaciju koja ju je inspirirala u procesu istraživanja, Selma kaže:  “Poštujem činjenicu da je Amira slijedila svoje snove i da je u jednom momentu odustala od ‘sigurnog’ posla da bi se bavila muzikom, odnosno onim što istinski voli.”

Njen kratak opis Amire Medunjanin glasi: „Žena zmaj! 🙂“ Na pitanje ko su žene iz BiH koje nju najviše inspiriraju, Selma kaže da su to sve žene koje vode svoje svakodnevne male ili velike bitke.

Selma je napravila i zanimljiv dodatak svojoj ilustraciji:

Kada je ilustracija bila skoro pa gotova, shvatila sam da joj nešto ipak nedostaje. Preko prijateljice sam uspjela kontaktirati Amiru i zamoliti je da napiše njoj omiljeni stih, što je ona i uradila. Zato se na finalnoj ilustraciji se nalazi i stih koji je Amira napisala, a to je ujedno i stih iz moje omiljene sevdalinke.

Amira Medunjanin

(A o kojoj se sevdalinci radi, saznat ćete kada objavimo ilustraciju!) Selma se ilustracijama ne bavi često, jer se njen posao, kao grafičke dizajnerice, više bazira na izradi logotipa, plakata, brošura… Kada je riječ o stilu, ona preferira realistične moderne ilustracije, dok je u posljednje vrijeme oduševljavaju ‘single line’ crteži. Selmine radove možete pogledati ovdje.