Slavimo treću godišnjicu inicijative #ŽeneBiH!

Kada smo, prije tri godine, započele inicijativu #ŽeneBiH, ponajviše jer smo bile, po ko zna koji put, razočarane i iziritirane načinom na koji se poima ženski doprinos. Nismo ni razmišljale o tome koje će razmjere inicijativa dosegnuti. Tri godine kasnije, osvrćemo se kratko na sve ono što se desilo u međuvremenu, a što je omogućilo da ova inicijativa živi, raste i razvija se.

U martu 2018. godine, počele smo sa kampanjom na društvenim mrežama, kojom smo željele obilježiti Mjesec ženske historije, a nastavile smo sa kreiranjem knjige #ŽeneBiH sa biografijama bh. žena koje su mijenjale našu historiju, uz 50 unikatnih ilustracija koje su također kreirale bh. kreativke. Prvo izdanje knjige predstavile smo 8. marta 2019. godine u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu izložbom 50 ilustracija iz knjige, na jednom od najposjećenijih događaja u ovoj galeriji. Izložbu smo predstavile i u Zenici 2020. godine povodom Međunarodnog dana žena. Knjigu smo predstavile u Tuzli, Zenici, Banjoj Luci, Mostaru i Pragu, kao i na drugim događajima u BiH i regiji, gdje smo isticale važnost ženskih dostignuća, ali i dijelile znanje o crowdfundingu uz pomoć kojeg smo prikupile novac za prvo izdanje. Prvi tiraž knjige je rasprodan sredinom 2020. godine, a mi smo u međuvremenu započele sa spremanjem drugog dopunjenog izdanja, kao i prevoda knjige na engleski jezik, pod nazivom #WomenOfBiH. Drugo izdanje i engleski prevod knjige objavljeni su krajem 2020. godine, i primjerci su već otputovali u brojne zemlje svijeta. Engleski prevod omogućio nam je da priče o sjajnim bh. ženama proširimo i van granica naše regije i govornog područja, jer naš cilj je isti od samog početka – da se o ženskim postignućima i doprinosima priča što više, što ćešće, i što šire.

Knjiga je do sada otputovala u preko 25 država svijeta, a utisci o tome šta ona znači čitateljima/icama stižu svakodnevno. Javljali/e su nam se nastavnici/e i profesori/ce sa pitanjima kako da priču o ženama BiH uključe u nastavne programe, kao i studenti/ce koji/e su radili/e na svojim tezama. Tako je knjiga #ŽeneBiH postala je značajan izvor za potrebe istraživanja o ženskoj historiji. Na inicijativi i njenim aktivnostima nastavljamo raditi, i pronalazimo vrijeme za to kad god je moguće. #ŽeneBiH ostaju volonterski poduhvat, i ono što iznimno cijenimo je zajednica koja se okupila oko ove ideje – online i offline. Vaša pomoć i podrška učinile su #ŽeneBiH onim što danas jeste – inicijativom koja će uvijek raditi na tome da vidljivost žena i ženskih doprinosa bude što veća. Zahvalne smo na svakom vidu podrške koji je stigao od naših podržavatelja/ica, kao i na tome što je ta podrška dokazala da je uz pomoć solidarnosti moguće uraditi mnogo toga.

Naša poruka ostaje ista – nadamo se da će vas knjiga inspirirati da nam se pridružite, i da svakog dana, javno i glasno, zajedno govorimo o ženskim postignućima; da pravimo prostor koji žene mogu zauzimati; i da radimo na rodnoj ravnopravnosti, borbi protiv patrijarhata i stvaranju svijeta jednakih mogućnosti i prilika. Na ovaj način ćemo inspirirati nove generacije da budu izuzetne #ŽeneBiH. 

Hvala vam! ❤️

Amila, Masha i Hatidža