Stella Dujmušić: Silva Rizvanbegović je život posvetila svima koji/e su trebali/e njenu pomoć

Stella Dujmušić iz Travnika je studentica završne godine na Odsjeku grafičkog dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Iako je fokusirana na dizajn i fotografiju, već tri godine sarađuje sa studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje radi scenografiju, kostim, šminku i vizuale. Trenutno živi u Portu u Portugalu, gdje završava prvi semestar završne fakultetske godine. Za knjigu #ŽeneBiH Stella je ilustrirala Silvu Rizvanbegović, doktoricu urgentne medicine koja je poginula tokom ratne opsade Sarajeva, na zadatku zbrinjavanja teško ranjenih građana/ki.

Ime Silve Rizvanbegović nije bilo poznato Stelli kada je angažirana da napravi ilustraciju za knjigu #ŽeneBiH, te se s njenim likom i djelom upoznala kroz proces rada na ilustraciji. Iako je imala nekoliko vizija, te je isprobala više načina na koje bi mogla predstaviti Silvu, prva se Stellina skica razvila u finalnu ilustraciju sa kojom je bila najzadovoljnija. „Nedostatak fotografija i referenci jeste predstavljao problem, ali sam uspjela da izvučem najbolje iz dostupnog materijala“, kaže Stella.

Istraživanje o Silvi za Stellu je bilo inspirirajući proces.

Sama činjenica da je ova žena svoj život posvetila svima koji su njezinu pomoć trebali i ustrajala u toj misiji sve do trenutka kada je njen život tragično prekinut, bila je jedina vodilja kroz proces rada na ilustraciji.“ Na pitanje šta bi svi/e trebali/e znati o Silvi Rizvanbegović, Stella kaže: „Trebali/e bi znati da je imala srce kakvo se rijetko pronalazi.

 

Silva Rizvanbegović

Žena iz BiH koja nju inspirira je doc. dr. Ema Mazrak, profesorica koja je obogatila i otvorila njen način razmišljanja. Stella u dosadašnjem radu nije bila fokusirana na ilustraciju, tako da je sudjelovanje u projektu #ŽeneBiH za nju bilo kreativni izazov u kojem je uživala. Svoj stil Stella opisuje na sljedeći način: „Vizuali koje radim obično su nježni, a takvu sam vrstu estetike zadržala i u ovoj ilustraciji. Činilo se ispravnim da fokus stavim na blagost i dobroćudnu auru kojae okružuju Silvin lik.“