Vanja Lazić: Inspiriraju me žene iz moje porodice koje su mi pokazale da mogu sve

Vanja Lazić je freelancerica i ilustratorica iz Zenice. Diplomirala je Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Šest godina je kao izvršna direktorica uspješno vodila Art kino Kriterion u Sarajevu, prostor namijenjen promociji i afirmiranju alternativne kulture. Paralelno sa radom u Kriterionu, radila je kao freelancerica na projektima vezanim za civilni sektor i aktivizam. Početkom ove godine se odlučila u potpunosti posvetiti dizajnu i ilustraciji, te istraživanju novih načina uvezivanja umjetnosti i aktivizma. Za knjigu #ŽeneBiH Vanja je ilustrirala Ševalu Zildžić Iblizović, prvu doktoricu muslimanku u BiH. Njeno ime Vanji nije bilo poznato kada je dobila zadatak da je ilustrira za knjigu #ŽeneBiH. Vanja je pri istraživanju o Ševali otkrila i da postoji samo jedna njena fotografija, koja je jako lošeg kvaliteta, i koja je iskorištena i za poštansku markicu sa Ševalinim likom iz 2002. godine. No, to što fotografija nije bilo mnogo za Vanju je na određeni način bilo inspirativno. „Pročitavši biografiju doktorice Ševale, ja sam u glavi imala lik odlučne žene sa stavom i pomislila sam da bi bilo super da ju prikažem u doktorskom mantilu. Čini mi se da mi je nedostatak fotografija na kraju dozvolio više slobode i imaginacije u prikazivanju ove sjajne žene“, objašnjava Vanja.

Podatak koji je Vanju impresionirao kada je u pitanju život Ševale Zildžić Iblizović je činjenica da je 1919. godine upisala i uprkos svim preprekama pohađala mušku gimnaziju u Sarajevu. Ševala, koja se nije htjela obrazovati za učiteljicu, što je bilo uobičajeno zanimanje za žene tog doba, tražila je odobrenje da upiše mušku gimnaziju od reis-ul-uleme Džemaludina Čauševića, koji joj je to i dozvolio. Vanja ističe da je o Ševali bitno znati i to da je ona jedna od rijetkih žena u BiH po kojoj je imenovana ulica u Sarajevu. Na pitanje ko su žene BiH koje ona cijeni i koje je inspiriraju, kaže:

Moram priznati da nemam neke velike ‘historijske’ uzore. Mene inspiriraju žene iz moje porodice, koje su mi pokazale da mogu sve i dale mi snagu, ljubav i podršku da se izborim sa realno jako mizoginičnim društvom u kojem živimo.

Ševala Zildžić Iblizović

Vanja se češće „drži“ olovke i papire, te se nije puno bavila digitalnom ilustracijom. Stoga je ilustracija za knjigu #ŽeneBiH bila sjajna prilika da se okuša i u tom polju. O svome stilu kaže: „U ilustraciji se često bavim stvarima i bićima koja se tradicionalno smatraju ružnima, poput guštera, kukaca, zmija. Volim spajati ljudske i životinjske likove i kreirati neke svoje svjetove u kojima postoje kraljice guštera, duhovi rijeka i generali kukci.“

Vanjine radove možete pogledati na njenom Behance profilu.