Nataša Konjević: Cijenim žene koje se u današnjem svijetu bore za bolje i plemenitije stvari

Nataša Konjević je ilustratorica i slikarica murala iz Banja Luke. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Banja Luci na smjeru Grafika. Pretežno stvara u domenu ilustracije i murala, a dobitnica je i nekoliko priznanja za dosadašnji rad. Nedavno je završila master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu sa slikovnicom Stvarno nestvarne priče kao završnim radom. U narednom periodu se planira preseliti u Brisel, te pronaći najbolje rješenje za izdavanje svoje slikovnice. Za knjigu #ŽeneBiH Nataša je ilustrirala Milenu Mrazović, prvu profesionalnu novinarku, urednicu i izdavačicu u BiH, koja se, uz to, bavila i pisanjem, etnologijom i antropologijom.

Da li si znala za Milenu prije nego što smo te kontaktirale da je ilustriraš?

Ne, nisam. To je bio prvi put da sam čula za Milenu.

Milena Mrazović

Možeš li opisati proces ilustriranja? Da li si odmah imala viziju kako da prikažeš Milenu? Da li si imala neke poteškoće u procesu?

Na internetu sam pronašla samo dvije fotografije, ali srećom, jedna je bila relativno jasan portret, pa je bilo lakše nacrtati Milenin lik na osnovu tog portreta. Nije mi bilo jednostavno nadograditi simbolično taj portret, jer je ona bila svestrana žena, i nisam se mogla odlučiti na koji način da uklopim sve to čime se bavila. Od nekoliko verzija, odlučila sam se za najjednostavniju – sa perom u Mileninoj kosi, koje simbolizira pisanje. Na taj način je Milenin lik ostao glavni fokus ilustracije.

Šta si naučila o Mileni Mrazović? Da li te je inspirisala neka zanimljiva informacija o njoj?

Cijeli njen život mi je vrlo inspirativan. Milena je bila nevjerovatna osoba. Prva žena novinarka, kompozitorka, urednica, nastavnica francuskog i velika ambasadorka Bosne i Hercegovine kroz knjige koje je pisala i objavljivala na njemačkom jeziku. Obišla je cijelu BiH na konju, zalazila je i u najzabačenije krajeve, pričala sa lokalnim stanovništvom, skupljala narodne bajke, ali i tradicionalnu žensku odjeću. Tu odjeću je njen sin poklonio Zemaljskom muzeju u Sarajevu, jer je Milena bila jedna od osnivača/ica ove institucije.

Kako bi ukratko opisala Milenu Mrazović? Šta je to što bi svi/e trebali/e znati o njoj?

Ne može se Milena ukratko opisati, ali evo, da probam. Milena je bila svestrana i hrabra žena, jer vjerujem da je bilo potrebno dosta hrabrosti da bi se bavila stvarima koje su do tada bile rezervisane isključivo za mušku populaciju. Bila je prva u mnogo čemu – prva novinarka, izdavačica, urednica. Pisala je knjige, komponovala. Vjerujem da bi svaka žena, ali i muškarac u BiH, trebalo da istraži ko je bila Milena Mrazović, i da sazna više o ovoj nevjerovatnoj ženi.

Da li si u ovoj ilustraciji napravila nešto što do sada nisi?

Kolorit mi je bio potpuno nov i dopao mi se izazov da probam da se snađem u novim kombinacijama boja i da ih prilagodim mom senzibilitetu. Takođe, trudim se da sve više radim digitalne ilustracije, pa mi je ovaj zadatak sa Milenom bio idealna prilika za to.

Ko je/su žena/žene iz BiH koja/e tebe najviše inspiriše/u i koju/e cijeniš?

Nisu mi inspiracija neke poznate ličnosti. Žene iz moje okoline koje se bore u današnjem svijetu za neke bolje i plemenitije stvari jesu žene koje cijenim. Žene koje se bore za očuvanje naših rijeka, profesorice, majke, žene koje su pokrenule svoj biznis, žene koje pokušavaju da unaprijede i obogate našu kulturnu scenu. Volim žene borce, a BiH obiluje takvim ženama. Voljela bih samo da smo sve zajedno malo glasnije.

Kako bi opisala vlastiti stil i šta je to na što si fokusirana u svojoj ilustraciji?

Portreti su moja dugogodišnja ljubav. Pokušavam da realistično prikazan ljudski lik obogatim nekim nadrealnim elementima – predmetima koji lete, kožom koja je od porcelana, cvijećem koje im izlazi iz glave. Samo pokušavam da simbolično, uz pomoć ljudskog lika, prikažem neka svoja razmišljanja.

Natašine radove pogledajte na njenim profilima na Facebooku i Instagramu.