Inesa Balić Kličić: Nirman Moranjak Bamburać bila je pionirka u akademskoj zajednici BiH

Inesa Balić Kličić je umjetnica iz Bihaća, gdje je završila Srednju umjetničku školu i Gimnaziju, a potom i Bosanski jezik i književnost na Univerzitetu u Bihaću. Umjetničkim radom se bavi dugo, te je izlagala samostalno, kao i na grupnim izložbama širom BiH. Posljednjih mjeseci je njen rad usmjeren na suradnju sa američkim časopisom ShowSight Magazine, kao i na istraživanje novih mogućnosti u umjetničkom diskursu. Trenutno radi na novoj samostalnoj izložbi. Za knjigu #ŽeneBiH Inesa je ilustrirala Nirman Moranjak Bamburać, profesoricu, feministkinju i osnivačicu magistarskog programa Rodnih studija u Sarajevu, koja je preminula 2007. godine.

Da li si znala za Nirman Moranjak Bamburać prije nego što smo te kontaktirale da je ilustriraš?
Rad profesorice Nirman sam upoznala ponajviše prilikom studiranja. Tada sam imala priliku doći u kontakt sa nekim njenim ozbiljnijim studijama, iako sam tada jako malo istraživala o njoj, pa sam neke stvari nadopunila nakon što sam dobila zadatak da ilustriram ovu svestranu i inspirativnu ženu.

Možeš li opisati proces ilustriranja? Da li si odmah imala viziju kako da je prikažeš? Da li si imala neke poteškoće u procesu?
Moja prva ideja je bila da ilustraciju profesorice Nirman smjestim na pozadinu nekih njenih tekstova, međutim, uzela sam u obzir da ideja možda ne bi bila najjasnija, ili bi bila nedovoljno čitka. Zato sam se odlučila za jednu jednostavniju varijantu i kompozicijski prikladniju knjizi – Nirman za katedrom pored knjiga. Malo veći problem u izradi je bio nedostatak kvalitetnih fotografija koje bi mi poslužile kao referenca.


Čitajući o ovoj divnoj ženi, najviše su me dirnula sjećanja njenih studenata i studentica, i svih onih koji su imali priliku da je upoznaju i da budu u njenoj blizini. Da ostaviš ovoliko kulturnog naslijeđa i da promijeniš toliko društvenih tokova, moraš isijavati karizmu, moraš biti promjena i najiskrenije voljeti sve ono što radiš. Žao mi je što nisam nigdje uspjela pronaći videozapis nekog od njenih predavanja, pa bih voljela, ukoliko neko posjeduje jedan takav zapis, da nas obraduje i pošalje nam ga.

Nirman Moranjak Bamurać

Kako bi ukratko opisala Nirman Moranjak Bamburać? Šta je to što bi svi/e trebali/e znati o njoj?

Kada dobijete priliku da istražujete njen rad, postane vam jasno u koliko je područja bh. akademske zajednice ova žena bila pionirka, pokrenuvši neke nove književno-kritičke i teorijske tokove, otvorivši puteve rodnim studijama i upornom raskidanju sa tradicijom koliko u svom naučnom i istraživačkom radu, toliko i u svom radu sa studentima/icama i saradnicima/ama.

Da li si u ovoj ilustraciji napravila nešto što do sada nisi?
Kompletnu ilustraciju sam uradila u uglju. Iako najčešće radim grafitnim olovkama, na ovaj način sam htjela dodati više ekspresije ilustraciji.

Ko je/su žena/žene iz BiH koja/e tebe najviše inspirira/ju i koju/e cijeniš?
Kada bih vam pričala o svim ženama koje su me inspirisale i koje me svaki dan inspirišu, vjerovatno bih tu priču počela sa mojom mamom. Svaki put kada pričamo o herojima, ja pričam o našim mamama, valjda jer što sam starija shvatam neke žrtve koje su nama i novijim generacijama daleke i neshvatljive, i hvala im na tome. Trenutno me inspirišu neke mlade umjetnice i poduzetnice koje su pokrenule nove trendove u modnim i umjetničkim krugovima u BiH i pokazale da je brendiranje u BiH itekako moguće ukoliko imate jasnu ideju i jasne ciljeve, i ukoliko energiju trošite na rad, a ne na sanjarenje o boljim prilikama. Dobre prilike stvaramo sami/e, jer ono što je u nama, bit će tu na bilo kojem mjestu na svijetu.

Kako bi opisala vlastiti stil i na šta si fokusirana u svojoj ilustraciji?
Moj stil je uglavnom u sferi realizma i hiperrealizma, iako u posljednje vrijeme istražujem neke nove mogućnosti jer smatram da sam došla do neke granice i da sam dala sve od sebe u ovome što sam radila do sada. Tražim novi jezik za sporazumijevanje, i trenutno uživam u tom procesu.

Inesine radove pogledajte na njenoj web stranici, kao i na njenim profilima na Facebooku i Instagramu.