Iris Begović: Bilo bi divno kada bi motivacija partizanki mogla da se prenese na žene današnjeg vremena

Iris Begović je grafička dizajnerica i ilustratorica iz Maglaja. Studirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirala je prošle godine serijom od 12 plakata pod nazivom Sve što ste oduvijek željeli da znate o dojenju. Luda je za bojama i linijama. Za knjigu #ŽeneBiH Iris je ilustrirala Radojku Lakić, partizanku i narodnu heroinu Narodnooslobodilačkog rata.

Radojka Lakić

Radojka Lakić je rođena u Skender Vakufu 1917. godine. Krajem 1930-ih godina uključuje se u ilegalni rad u okviru studentskog pokreta i njegovih udruženja u Beogradu, Bijeljini i Sarajevu. Narodnooslobodilačkoj borbi se priključuje 1941. godine i u okupiranom Sarajevu radi ilegalno kao sekretarica partijske ćelije na Baščaršiji, sve dok nije uhapšena u septembru iste godine. NDH je osuđuje na smrt zbog veleizdaje, te je 28. septembra 1941. godine strijeljana na Vracama u Sarajevu. Narodnim herojem Jugoslavije proglašena je 1945. godine. Na Vracama se i danas nalazi spomenik Radojki Lakić, pod nazivom Žena borac, kojeg je napravio kipar Alija Kučukalić.

Iris je povodom rada na ovoj ilustraciji rekla: „Bilo bi divno kada bi energija i motivacija žena koje su učestvovale u partizanskom pokretu mogla da se prenese na žene današnjeg vremena, koje su bombardovane drugačijim bombama. Voljela bih da žene, kao i muškarci, smognu snage za ideje – a ne ideale – koje dolaze iz čistog srca, i da se u školama mlade generacije uče tome. To nisu ni snovi ni utopističke vizije, nego ono u čemu vidim istinsku vrijednost, i na što stavljam svoj ulog.“

Zanimljivo je da je Iris, koja danas živi u Meksiku, tokom svog života u Sarajevu živjela upravo u ulici koja je nekad nosila ime Radojke Lakić, a koja danas nosi naziv Kaptol.
Radove Iris Begović možete pogledati na njenoj Facebook stranici.