Sunita Fišić: Roza Papo je konstantno nadograđivala svoje znanje kako bi mogla pomoći ljudima

Sunita Fišić iz Sarajeva je studentica četvrte godine nastavničkog smjera na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i street artom, sa fokusom na ženske portrete i aktove. Učestvovala je na raznim umjetničkim festivalima u Sarajevu, Mostaru, Splitu, Bitoli, Eindhovenu, Berlinu i Washingtonu, gdje je izlagala samostalno ili na kolektivnim izložbama. Pored izložbi, radila je i live act slikanje na velikim površinama uličnih zidova. Za knjigu #ŽeneBiH Sunita je ilustrirala Rozu Papo, doktoricu, učesnicu Narodnooslobodilačkog rata, te prvu ženu sa činom pukovnika i general-majora u JNA.

Roza Papo

Sunita nije znala ko je Roza Papo prije angažmana na knjizi #ŽeneBiH. Istražujući o njoj za potrebe ilustracije, naišla je na samo tri ili četiri Rozine fotografije. „Jedna od fotografija je bila crno-bijeli portret. Prikazana je u uniformi, sa blagim osmijehom i odlučnim, prodornim pogledom. Ta fotografija je bila dovoljna da mi prikaže njen karakter“, kaže Sunita. Tokom istraživanja o Rozi, Sunita je otkrila da je ona bila jedna od dvije žene koje su u JNA dobile generalski čin, a Roza ga je dobila zbog zasluga tokom doktorske službe u vojsci. „Kroz svoju karijeru je konstantno napredovala i nadograđivala svoje znanje kako bi mogla pomoći ljudima. Fascinirale su me stvari koje je uradila za života.“

Žena koju Sunita najviše cijeni i koja je najviše inspiriše i podržava je njena mama. Pošto je trenutno fokusirana na ženske portrete, i Rozin je portret postao dijelom ove serije. Posljednjih godina se Sunita bavi ilustracijom, slikanjem i street artom, najčešće ženskih figura i portreta u dva različita stila. Prvi stil se odnosi na ženske figure koje su prikazane kao snažna, atletska tijela, sa prodornim pogledima. Rađene su u akvarelu u kombinaciji sa crnom tintom. Drugi stil su portreti na velikim ili malim formatima platna, rađeni akrilnim bojama. Ženske figure i portrete radila je i na uličnim zidovima u sklopu raznih street art festivala u BiH i Evropi.

Sunitine radove možete pogledati na njenim profilima na Facebooku i Instagramu.